článek byl publikován
27.8.2022
v sekci
Trasy

I víc než víkend můžete strávit na koloběžce v Jeseníkách pod Králickým Sněžníkem

autor: 

Bóža Bílek

Jeseníky jsou díky atrakcím na Malé Moravě (Stezka v oblacích, Sky Bridge..) v poslední době často zmiňovaná destinace pro volný čas. Negativum je samozřejmě obrovský mumraj na místě.

Já jsem měl možnost strávit parádní týden o kousek dál, v oblasti Králického Sněžníku, v blízkém lyžařském areálu Kraličák ve Stříbrnicích. Tak jako v jiných střediscích nejen v ČR, ale třeba v Rakousku, se místní podnikatelé snaží nabídnout smysluplnou náplň dovolené mimo hlavní zimní sezónu. A musím potvrdit, že tady se jim to daří. Kromě klasických výletů na koloběžkách do okolí si můžete vyzkoušet jízdu z kopce na trailech postavených na míru terénním koloběžkám, zaplavat si v pěkném rybníce Úžas nebo si tam půjčit paddleboard. No a z klidného prostředí areálu si klidně můžete udělat výlet do nedaleké Dolní Moravy na zmíněné atrakce, autem nebo o prázdninách cyklobusem. A vrátit se na kolobce po svých.

Co je charakteristické pro tuto oblast? Především klid a pohoda, málo lidí. Oblast ještě zdaleka není ve středu zájmu, i když se tady budováním kapacit na boom připravují. Vše potřebné pro aktivní dovolenou tu už najdete nyní. Ubytování, lanovky, bobovou dráhu, koupání, restaurace.

Z pohledu nadšence pro koloběh musím konstatovat, že je to zde vhodnější pro sportovněji založené jedince. Asfaltové cyklostezky po rovině jako třeba na Třeboňsku nebo ve Valticko-Lednickém areálu zde nenajdete. Je tu dost kopečků a štěrkopískových cest. Výhodou je, že můžete nabrat výšku díky místní moderní lanovce s celoročním provozem.

Opravdu parádní jsou místní traily, z nichž dva jsou navržené speciálně pro terénní koloběžky. Jeden je pro všechny včetně začátečníků, ale i zkušený downhill koloběžkář si užije. No a ten druhý generuje pěkný adrenalin, má řadu prudkých klopenek i hrbů se skoky, které nicméně terénní koloběžka bezpečně zvládá. Jinak je tu samozřejmě i řada single trailů pro cyklisty.

Možností pro aktivity je tu tedy nejen na víkend, ale minimálně na týden, docela dost. A kromě sportování si můžete udělat den volna a jít do okolních lesů na houby.

Většinu tras jsme pro Vás na koloběžce projeli a zpracovali, neváhejte je využít. Včetně těch singl trailů. Více informací o oblasti naleznete na https://www.leto.mujkralicak.cz/ nebo https://www.facebook.com/mujkralicak . A v blízkém Potůčníku můžete navštívit i značkovou prodejnu a servis firmy Kostka-Kolobka, která je umístěná v samotném areálu tohoto českého výrobce koloběžek.