článek byl publikován
21.8.2023
v sekci
Koloběh

Koloběžkový slang

autor: 

Ilona Pavlatová

Kolobka, kopka, brnda, kolobrnda, kolobajda,bajda… a jistě bychom našli mnohem více výrazů pro koloběžku. Koloběžková komunita nebo jednotliví koloběžkáři vytváří nové názvy pro své stroje a prakticky cokoliv, co je s koloběhem spojeno. Oslovili jsme facebookovou skupinu Koloběžky CZ, abychom zjistili, jaké výrazy v koloběhu zdomácněly.

Jako první bych zmínila výraz „trhni si“ nebo„trhni si nohou“. Není to nadávka, jak by z prvního dojmu mohlo vyplynout,naopak takto se koloběžkáři běžně zdraví. Pokud na vás někdo po cestě zakřičí „Trhni si!“, nejděte mu po krku, ale odpovězte stejně.

Jak jsou vlastně jezdci na koloběžce nazýváni. Obecně to jsou koloběžkáři nebo kolobkáři. Setkáte se také s výrazem„Trhači“. Pozor, nezaměňovat s tzv.“surikatou“, což je výraz pro jezdce na elektro koloběžce, který nevyvíjí k pohybu žádnou fyzickou aktivitu. Na Instagramu existuje dokonce hashtag #nejsmesurikaty. Tímto se snaží koloběžkáři na vlastní pohon odlišit od těch elektrifikovaných.

Pro ženy jezdící na koloběžce se někdy používá výraz běhna nebo koloběhna. Vyskytuje se také název „kolbaba“ nebo “bába-fretka“– žena 40 + v kondici. Tento výraz se údajně používá i pro cyklistky.

Když cyklista jede na výšlap, jede koloběžkář na výkop (od toho výraz pro koloběžku – kopka). Někdo si jde zadupat či trhnout jiný zase brndí nebo kolobrndí…

Nemám-li čas, svezu se „okolo komína“. Neznamená to, že vytáhnu koloběžku na střechu a budu se snažit obkroužit domovní komín a nejde ani o jízdu okolo továrního komína. Jednoduše se vypravím na krátkou vyjížďku z domova cca 10-30km.

Přezdívky mají také určité části nebo typy koloběžek např. lízátko - přední blatník umístěný na rámu koloběžky. Tykadlo je držák vodítka pro psa využívaný u tzv. mushingových koloběžek. Široká cestovní řídítka jsou „vlaštovky“.

Závodní koloběžka s úzkými, hladkými gumami se nazývá „žiletka“.

Je dobré znát také slangové přezdívky různých koloběžkových značek:

Kostice, Kostička - Kostka

Bejk - Kick bike

Kačko - K-bike

Morče - Morxes

Kruciš - Crussis

Wilda - Wilcox

Jedůvka – Yedoo

Na závěr bych si dovolila citovatpoznámku jednoho člena skupiny, která celkem dobře pobavila:

 

„Už samotný fakt, že sedá jezdit na kostce, mne přitáhnul k tomuto sportu.“

 

Tak si trhněte! ;-)