článek byl publikován
14.4.2021
v sekci
Trasy

Sjezd Nassfeld lanovka single trail extrém

autor: 

Bóža Bílek

Tahle trasa je výzva pro ty, kteří si chtějí otestovat hranice jízdy na koloběžce. Jedná se o čistý sjezd s klesáním více než 1,3 km! To vše na cca 16 km dlouhé trase. Třešničkou na dortu je pak závěrečný „single trail“ v délce téměř 4 km, s klopenými zatáčkami a skoky.

Je samozřejmě na Vás, jakou míru adrenalinu si dopřejete a jak rychle trasu projedete. Trasa je obecně sjízdná pro všechny, kteří mají alespoň trochu zkušenosti s jízdou v terénu. Když budete hodně brzdit a pojedete pomalu, nehrozí Vám žádné nebezpečí v podobě nesjízdných pasáží. Kdo si ale bude chtít trochu užít, má šanci. Do single trailu by se ale měli pustit jen zkušení a odolní jezdci, ostatní mohou pokračovat po cestě až do údolí.

Trať začíná na horní stanici lanovky na hoře Madritschen (1918 mnm) ve známém lyžařském středisku Nassfeld, na pomezí Rakouska a Itálie. Nahoru se dostanete lanovkou Millenium Express, která vyjíždí z vesničky Tropolach. Já jsem si koupil jen jednu jízdu, protože jsem v oblasti mapoval i jiné trasy, většina nadšenců si ale kupuje celodenní permici. 

Horní část trasy od vrcholu lanovky vede po úbočí hory, křižuje sjezdovky. Povrch je štěrkovitý, převážně dobře udusaný. Místy, zvláště v horní pasáži, je ale třeba jet opatrněji, protože štěrk je místy hrubší a hůře se brzdí.

Obloukem se dostanete až pod lanovku, kde je v poslední části odbočka doprava z hlavní cesty na „Single trail“ s názvem Mex-Line. Trasa je uměle vytvořená, povrch je jemný štěrk, dobře se po něm jede. Obsahuje velké množství klopených zatáček a „hrbů“. Hrby představují drobný problém pro koloběžku, protože jsou na vrcholu ostře lomené a na rozdíl od kol drhnete stupátkem. Řešení je to trochu „pustit“ a ty hrby skákat. Celkem to jde, je to zážitek a pěkný adrenalin. Technicky to kupodivu zase tak náročné není, vetší pozor je třeba dávat v klopenkách, které svádějí k rychlému projetí. Koloběžka má ale tendenci se „kousnout“, takže tady opatrně a jen pozvolna zvyšujte rychlost, než si zvyknete.

Když jsem míjel bikery na celoodpružených kolech ve speciálních helmách s chráničemi po celém těle, tak na mě trochu nevěřícně koukali, protože nic takového jistě ještě neviděli. Byl to ale mimořádný zážitek, adrenalin mi nedovolil zastavit, projel jsem tuto část s jedinou zastávkou na focení.

Více Vám ale asi řekne video, které jsem nahrál na mobil umístěný na řídítkách. Tak se pobavte.